Alinda heeft 13 jaar als activiteitenbegeleider gewerkt bij een kleine locatie van ZZWD. Daar heb je grote zelfstandigheid, maar soms kan het ook wel wat eenzaam voelen omdat je er vaak alleen voor staat. Dat vond ze niet altijd prettig en daarom besloot ze weg te gaan. Alinda: “Ik was echt wel even klaar met de zorg, en omdat ik een SPW-opleiding had, kon ik als onderwijsassistent aan de slag. Dat vond ik ook leuk werk.”
Maar toch begon het na een paar jaar weer te kriebelen. En toen sprak ze een oud-collega van ZZWD. Die zei: “We zitten te springen om mensen.” Ergens was het idee om verzorgende IG te worden nog blijven hangen. Alinda dacht: “Waarom ook niet. Ik ga het gewoon doen.”
‘Net een groot gezin’
Een paar sollicitatiegesprekken met zorgorganisaties volgden, maar bij ZZWD voelde het gewoon het fijnst. Ze volgde haar gevoel en kwam op haar 38e terug bij ZZWD, maar dit keer als BBL-er Verzorgende IG/MZ. (Maatschappelijke Zorg). Terug de schoolbanken in dus, voor één dag in de week. En daarnaast 3 dagen per week werken in de ouderenzorg.
Het eerste jaar van haar opleiding werkte ze bij groepswonen in Ruinen. Daar wonen ouderen met geheugenproblematiek. Daar ben je de hele dag met een groep bewoners in hun gezamenlijke huiskamer. Naast het leveren van zorg, werk je aan een zinvolle invulling van de dag. Alinda: “Dat is net alsof je een groot gezin runt. Gezellig, en af toe best wat hectisch.”
Zelf initiatief nemen
Na dat jaar ging Alinda naar Dwingeloo om op team 3 te werken met bewoners van De Weyert. Intramurale zorg (maar wij noemen het gewoon ‘in huis’). Zowel in Ruinen als in Dwingeloo kreeg Alinda goede begeleiding. Alinda: “Voor BBL-ers is het wel belangrijk dat je zelf ook initiatief neemt daarin. Het wordt je niet zomaar aangereikt, en zo hoort het ook. Het is jouw opleiding, daar moet je wel wat voor doen. En als BBL-er is het ook belangrijk dat je ondersteuning van het thuisfront hebt. Je man, je kinderen, je ouders die af toe komen oppassen. Het helpt allemaal mee.”
Ouderenzorg is echt veelomvattend werk. Als verzorgende sta je heel dicht bij de bewoners. Je hebt veel persoonlijk contact en signaleert als eerste als er iets aan de hand is. “Je verzorgt niet zomaar iemand, het is echt een mens met een leven lang geschiedenis. Als verzorgende ben je dan veel bezig met de vraag: wat heeft die client nodig, hoe kan ik het beste helpen? En je overlegt met andere disciplines in de zorg, zoals huisarts, fysiotherapeut of psycholoog.”
Begin juni heeft Alinda haar opleiding afgerond en dus haar tweede MBO diploma gehaald. Na lang wikken en wegen heeft ze nu gekozen voor de volgende stap: Woonbegeleider op groepswonen in Dwingeloo. Glimlachend: “Een groot gezin runnen dus. Ik kijk ernaar uit.”
Overweeg je ook een BBL-opleiding in de zorg? We hebben nog een paar plekken vrij in september 2024. Kijk voor meer informatie op zzwd.nl/bbl