← Vorige pagina
Ondertekening huurovereenkomst Actium & ZZWD
03 juli 2015


Persbericht

Assen, 2 juli 2015

ASSEN - Woensdag 1 juli ondertekenden Elles Dost (Actium) en Gerard Schoep (Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe) de huurovereenkomst voor de nieuwe zorgwoningen en dorpshuis ’t Neie Punt in Ruinen. Met deze overeenkomst spreken beide partijen af dat ZZWD de komende 20 jaar de woningen en het dorpshuis aan de Jan Wierengaweg huurt van de woningcorporatie. De ondertekening is één van de laatste officiële handelingen. In augustus keren de bewoners uit de tijdelijke huisvesting terug naar hun nieuwe woning en wordt het dorpshuis in gebruik genomen.

Unieke combinatie van wonen en zorg, middenin het dorp

In 2013 startten ZZWD en Actium met dit project en nu, twee jaar later is de verbouwing en nieuwbouw aan de Jan Wierengaweg nagenoeg klaar. “En wat er staat is uniek”, aldus Gerard Schoep. “Door de combinatie van zorg op afroep, die we bieden in een eigen woning of in een huiselijke omgeving voor cliënten die samen in een groepswoning wonen, midden in de gemeenschap van Ruinen, hebben we een uniek concept. Dat laatste komt mede door de nieuwbouw van dorpshuis ’t Neie Punt, midden tussen de nieuwe woningen.

Alles nieuw

Al eerder, in april vorig jaar betrokken de 30 bewoners van de voormalige aanleunwoningen de nieuwe seniorenwoningen. Daarna werden de aanleunwoningen verbouwd tot 57 moderne en ruime woonruimtes waarin, als de bewoner daarom vraagt, zorg verleend kan worden. In het hoofdgebouw, waarin ook het dorpshuis gevestigd is, zijn zes gastenverblijven. Die zijn bestemd voor mensen die bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname nog niet direct terug kunnen naar hun eigen woning. Ook mensen waarvan de mantelzorger op vakantie is kunnen hiervan gebruik maken..


Groepswoningen

Een deel van de woonruimte is ingericht voor drie groepswoningen. Daar is ruimte voorin totaal twintig bewoners met ernstige geheugenproblemen die niet zelfstandig kunnen wonen. Zij hebben allemaal een eigen zit-slaapkamer en kunnen overdag in de gezamenlijke woonruimte met keuken verblijven.

Gewoon tussen de gemeenschap

De gebruikers van het bestaande dorpshuis ‘De Tump’, verhuizen in augustus ook naar de Jan Wierengaweg. Het nieuwe dorpshuis met de toepasselijke naam ’t Neie Punt’ is in nauwe samenwerking met gemeente De Wolden en Welzijn De Wolden gerealiseerd. ZZWD wordt de hoofdhuurder van zowel de woningen als het dorpshuis. Gerard Schoep: “In het dorpshuis is ook een restaurant, een ontmoetingsruimte en een ruimte voor kleine ondernemingen zoals een kapper waar alle inwoners van Ruinen gebruik van kunnen maken.”