← Vorige pagina
Nieuwbouw Jan Wierengaweg bereikt hoogste punt
01 april 2015


Persbericht

Assen, 12 maart 2015

Woon- en servicecentrum Jan Wierengaweg in Ruinen bereikt hoogste punt

Onlangs bereikte het nieuwe woon- en servicecentrum aan de Jan Wierengaweg in Ruinen het hoogste punt. In de tweede en laatste fase vervangt woningcorporatie Actium het laatste deel van het oude zorgcentrum (De Priensenije) door een nieuw dorpshuis en andere welzijns- en zorg­voorzieningen. De omliggende aanleunwoningen worden verbouwd tot 57 moderne zorgplaatsen. De oplevering van de tweede en laatste fase staat gepland in juli 2015.

Woningcorporatie Actium (ontwikkelaar/eigenaar en verhuurder) en zorgverlener Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD) (huurder) werken samen aan de realisatie van het nieuwe woonservicecentrum inclusief dorpshuis in Ruinen. Bij de ontwikkeling van het nieuwe dorpshuis zijn ook gemeente De Wolden en Welzijn De Wolden betrokken. Dat woningcorporatie, zorgverlener, gemeente, stichting Welzijn én de lokale verenigingen zich gezamenlijk inzetten voor een nieuw woonservicecentrum mét dorpshuis maakt het een bijzondere en unieke samenwerking!

Combinatie renovatie en nieuwbouw

Naast het dorpshuis en de eerder gebouwde 30 seniorenwoningen bestaat het nieuwe woonservicecentrum uit drie groepswoningen voor 20 dementerende ouderen en 37 individuele zorgplaatsen. Daarnaast komen er zes appartementen die worden ingericht als gastenverblijf voor familie van cliënten of kortdurende opvang na bijvoorbeeld ziekenhuisopname voor kortdurend verblijf. Hierdoor ontstaat een moderne voorziening met een breed woon-, welzijn- en zorgaanbod. In het dorpshuis investeren Actium en ZZWD in voorzieningen als ontmoetingsruimten, vergaderzalen, een restaurant en wellicht ook een kapsalon en ruimte voor fysiotherapie. Hiervan kunnen alle inwoners van Ruinen gebruik maken.

Dorpshuis verhuist

De activiteiten uit het bestaande dorpshuis ‘De Tump’ krijgen een plek in het nieuwe servicecentrum aan de Jan Wierengaweg. De leden van de verenigingen die nu gebruik maken van het dorpshuis zijn via een gebruikersgroep nauw betrokken bij de inrichting van het nieuwe dorpshuis. Momenteel zijn er gesprekken met de gebruikersgroep en een groep betrokken inwoners van Ruinen. Onderwerp van gesprek is het toekomstige bestuursmodel van het nieuwe dorpshuis. Insteek is om op termijn de exploitatie van het dorpshuis zoveel mogelijk bij in de Ruiner gemeenschap te beleggen.

Prijsvraag naam dorpshuis

Ook op andere manieren probeert de gebruikersgroep inwoners van Ruinen te betrekken bij het nieuwe dorpshuis. Zo hebben ze een prijsvraag uitgeschreven voor de naam van het nieuwe dorpshuis. De inzendtermijn is inmiddels verstreken. Op maandag 20 april maakt een jury, bestaande uit onder meer een inwoner van Ruinen, de plaatselijke predikant en de directeur van ZZWD, de naam van het nieuwe dorpshuis bekend tijdens een dorps-informatieavond in De Tump.

Oplevering medio 2015

In fase 1 maakte het voormalige zorgcentrum al plaats voor dertig nieuwe driekamerappartementen voor senioren. In april 2014 kregen de bewoners de sleutels.De oplevering van fase 2 van het woon- en service­centrum en het dorpshuis staan gepland in juli 2015. In de zomermaanden maakt ZZWD de zorgplaatsen en groepswoningen gereed voor bewoning. Volgens planning verhuizen de cliënten van ZZWD vanaf 24 augustus naar hun nieuwe huisvesting. De tijdelijke woonlocatie aan de Westerstraat verdwijnt in september 2015.