← Vorige pagina
Drenthe bruist van activiteiten rond de dag van de mantelzorg
09 november 2015


Persbericht

Drenthe bruist van activiteiten rond de dag van de mantelzorg

In heel ZW-Drenthe worden de mantelzorgers weer in het zonnetje gezet tijdens de dag van de mantelzorg. In de Wolden, Hoogeveen, Meppel en Westerveld worden op verschillende momenten en op verschillende manieren aan de mantelzorgers hun waardering getoond. Even een moment waarop ze op een ontspannende manier deze dag kunnen beleven. Even niet de zorg te hebben van partner, ouder of kind of goede buur of vriend. Mantelzorgers zorgen veelal gedurende meerdere jaren voor iemand met een lichamelijke, verstandelijke, visuele of met psychische beperkingen. Het hebben van een beperking heeft natuurlijk niet alleen gevolgen voor de persoon zelf maar zeker ook voor zijn of haar directe omgeving. Stel je partner krijgt van de ene op de andere dag een herseninfarct. Het is dan voor de partner als een vanzelfsprekendheid dat je hem of haar de zorg geeft die hij of zij nodig heeft. Dat wordt dan mantelzorg genoemd.
Westerveld
Om de mantelzorgers even respijt te bieden en te laten weten dat het gewaardeerd wordt is er een dag van de mantelzorg in het leven geroepen door MEZZO, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. In Westerveld wordt op vrijdag 13 november door het contactpunt mantelzorg Westerveld de dag van de mantelzorg georganiseerd. Dit jaar alweer voor de vijftiende keer en dat is reden voor wat extra aandacht is voor zowel de mantelzorger als zijn of haar zorgvrager.

Wat staat er op het programma voor de mantelzorgers?
De mantelzorger wordt om kwart voor elf in Over Entinghe in Dwingeloo verwacht.
Burgemeester Jager zal de dag officieel openen. Natuurlijk zal de koffie met wat lekkers niet ontbreken. Daarnaast krijgt men een lunch aangeboden. 's Middags treedt "de Speelse keuken" uit Ruinen op onder het genot van een hapje en een drankje. Om half vier keren ze, na verwachting voldaan, naar huis of naar zorgcentrum De Weyert waar gelijktijdig de zorgvrager een verwendag heeft gehad.

En voor de zorgvragers?
Omdat het contactpunt dit jaar vijftien jaar bestaat, hebben we gemeend om dit te vieren door ook de zorgvragers weer eens uit te nodigen. Hiervoor hebben we contact gelegd met De Weyert en zij waren zeer positief. Het past goed bij de activiteiten van "Welkom". In grote lijnen worden ze op een soort gelijke wijze verwend als de mantelzorgers in Over Enthinghe. De zorgvragers zullen ook de maaltijd in De Weyert gebruiken. Tevens zullen zij ook middags een programma aangeboden krijgen.

Medewerking door leerlingen Stad en Esch.
Wat dit jaar nieuw is dat we vijf leerlingen van Stad en Esch uit Diever bereid hebben gevonden op de dag van de mantelzorg de zorgvragers te willen helpen om hulp te bieden die dat nodig heeft. Wij zijn daar blij mee dat zij op deze manier hun maatschappelijke stage willen invullen. Voor de leerlingen is het een kennismaking met vrijwilligerswerk maar kunnen ze tevens voorzichtig proeven van het werken in de zorg. Het kan misschien tot gevolg hebben dat ze een zorgopleiding kiezen nadat ze hun diploma op Stad en Esch hebben gehaald.

Bent u mantelzorger in Westerveld en heeft u geen uitnodiging ontvangen dan kunt u zich nog opgeven via telefoonnummer 0521-592525. Als wij uw naam en adres e.d. hebben dan krijgt u het volgende jaar automatisch een uitnodiging.

We zullen er samen een mooie dag van maken waarbij de mantelzorger nieuwe energie opdoet om de zorgtaken nog lang vol te kunnen houden.